bästa webbhotellet

Bästa webbhotellet 2024

När man ska skapa en hemsida så är det viktigt att ha ett bra webbhotell. I Sverige finns det ett stort antal webbhotell att välja bland och det gör det svårt att hitta det bästa webbhotellet 2024. Att hitta det bästa webbhotellet kan alltså kräva massor av tid och pengar.

Vi har testat 10 webbhotell för att du ska kunna fatta ett välinformerat beslut och hitta det bästa webbhotellet för dig och din hemsida.

Webbhotell kostar allt mellan 9 kr/ månad till 350 kr/månad. Som med mycket annat så kan det löna sig att betala lite mer för att få kvalitet. Men driver du en mindre blogg så krävs inte lika mycket prestanda som krävs för att driva exempelvis en butik på internet.

I vår jämförelse har vi testat billiga webbhotell för den som inte kräver så mycket av sitt webbhotell, och lite dyrare webbhotell för den som letar efter det bästa webbhotellet på marknaden för sin hemsida. Vi recenserar även webbhotellen utifrån den service som företaget ger.

Vilket är det bästa webbhotellet 2024?

  • Webbhotellet för dig som vill ha det bästa – Oderland
  • Bra budgetalternativ som är väl omtyckt av kunderna – Miss Hosting

 

Vad är ett webbhotell

För att en hemsida ska kunna publiceras på internet så måste man ha någon form av server som är uppkopplad mot internet. Det finns flera varianter som man kan använda sig av: webbhotell, virtuell server eller en dedikerad server. Det vanligaste är att man använder sig av ett webbhotell.

Ett webbhotell är en del av en server som man hyr in sig på, likt att man hyr in sig i ett rum när man bor på hotell. Webbhotellets primära uppgift är att tillhandahålla lagringsutrymme så att du kan lagra din hemsida på servern, samt en uppkoppling mot internet så att man kan besöka din hemsida.

För att göra det enkelt så har man tagit fram användarvänliga gränssnitt och kontrollpaneler så att vem som helst ska kunna skapa en hemsida. Ofta krävs väldigt lite teknisk förkunskap för att sätta upp till exempel en WordPress-sida.

Seriösa webbhotell är ofta registrarer, vilket innebär att du även kan köpa domännamn via webbhotellet. Domännamn är unika och kan bara ägas av en person eller ett företag åt gången. Exempel på domännamn är: Teknologi.se och Google.se.

När en användare knappar in ditt domännamn i webbläsaren så hänvisar webbläsaren användaren till din hemsida. Domännamn är en fördold IP-adress, så istället för att komma ihåg en rad siffror så använder man domännamn på internet för att hänvisa användare till den destination de önskar.

För en enkel förklaring kring vad ett webbhotell är; Se videon är nedan

Vilka fördelar har ett webbhotell?

  • Webbhotell är i regel enkla att använda. Med ett bra webbhotell får du tillgång till en kontrollpanel. De kontrollpaneler som är populära är bland annat cPanel och DirectAdmin. Men många webbhotell har fullgoda egenutvecklade kontrollpaneler.
    Med en kontrollpanel kan du styra allt som du behöver för din hemsida. Du kan skapa upp hemsidor, lägga till domännamn, skapa upp och administrera databaser och skapa upp SSL-certifikat för att nämna några enstaka exempel.Med en kontrollpanel kan man ofta installera publiceringsverktyg som WordPress med några enstaka knapptryckningar.
  • Webbhotell är billigare än de alternativ som finns. Utöver webbhotell så kan man även använda virtuella servrar och dedikerade servrar. Webbhotell är det billigaste alternativet.
  • Många webbhotell har inbyggda hemsidebyggare där du genom ”drag and drop” kan skapa din helt egna hemsida.
  • Support ingår. Med ett webbhotell får du hjälp om något skulle hända. Supporten hos svenska webbhotell är ofta väldigt hjälpsamma.
  • Du slipper tänka på det tekniska. När du skaffar ett webbhotell så ingår allt från patchning av servrar och uppsättning av brandväggar. Detta är förkonfigurerat och ingenting du som användare behöver tänka på.

 

Vilka nackdelar har ett webbhotell?

  • Begränsade resurser. För större hemsidor så rekommenderar vi inte ett webbhotell, utan rekommenderar istället en virtuell server eller en dedikerad server. Webbhotell fungerar väl för mindre sidor som inte har så mycket trafik. Anledningen till detta är för att man med ett webbhotell får tillgång till begränsade resurser i form av ram, CPU och lagringsutrymme.
  • Begränsningar kring vad man får göra. När man ligger på ett webbhotell så får man inte göra vad man vill. Du får till exempel inte sätta upp en gamingserver på ditt webbhotell.

Så utvärderar vi vilka webbhotell som är bra

När vi utvärderar webbhotell så använder vi samma modell för alla webbhotell som utvärderas. Detta är för att göra en så rättvis och transparant jämförelse av webbhotell som möjligt. Det vi kontrollerar när vi jämför webbhotell är:

  • Vi börjar alltid med att kontrollera priset på webbhotellet. Villkoren lusläses för att hitta dolda avgifter och vi räknar även på förlängningskostnaden av webbhotellet.
  • Prestanda och sidhastighet: Prestandan och sidhastigheten är en av de viktigaste faktorerna som avgör om ett webbhotell är bra eller dåligt. Snabba hemsidor uppskattas både av sökmotorerna och av dina besökare.
  • Tillgänglighet/Upptid: Upptiden är ett mått på hur långa och många driftstörningar ett webbhotell har. Man vill ha en så hög upptid som möjligt.
  • Lagring och bandbredd: Utöver upptid och prestanda så är även lagring och bandbredd viktiga faktorer för att hitta ett bra webbhotell. Man vill ha så mycket lagring och bandbredd som möjligt.
  • Tillgänglig kundservice: När något händer så vill man ha svar snabbt. Vi bedömer hur lätt det är att komma i kontakt med webbhotellets kundservice. Vi kontrollerar även vilka kontaktvägar det finns till företaget. Kan man få hjälp via exempelvis chatt, telefon och via e-post?
  • Ingår regelbundna backuper och SSL-certifikat? För att vara på den säkra sidan är backuper av hemsidan alltid bra att ha. Vi kontrollerar även så att SSL-certifikat ingår utan extra kostnad i webbhotellet.

Jämför webbhotell

När man ska skaffa ett webbhotell så kan det om man inte är bevandrad inom området kännas som en överväldigande uppgift.

Flera faktorer spelar in för att man ska hitta det bästa webbhotellet för sin hemsida, och det är alltid viktigt att utgå från vad man själv behöver för att vara säker på att hitta ett bra webbhotell som inte kostar mer än vad det behöver.

Som företagare har man ofta stora krav på att hemsidan ska fungera fläckfritt och ladda snabbt. I dessa fall kan det vara bra att jämföra de lite dyrare webbhotellen mot varandra. Som en privatperson kanske man inte har lika höga krav på webbhotellet, och då kan det vara bra att jämföra billiga webbhotell mot varandra.

Vi har listat och jämfört webbhotell mot varandra så att du enklare ska kunna hitta det bästa webbhotellet för dig och dina ändamål.

Hitta bästa webbhotellet för dig

Jämför webbhotell mellan varandra för att hitta det bästa webbhotellet för dig och dina behov. Läs recensionerna av webbhotell vi har skrivit på Teknologi.se och jämför webbhotellen mot varandra.

Vi listar alla webbhotell och deras priser för de olika paketen. När du väl har hittat det bästa webbhotellet för dig så går du vidare till webbhotellet i fråga och fyller i dina uppgifter för att komma vidare.

Inloggningsuppgifterna skickas ut några minuter efter att betalningen har mottagits och du kan nu sätta upp din hemsida.

Vad behöver man kunna för att använda ett webbhotell?

För att kunna använda ett webbhotell på ett smidigt sätt så är det viktigt att man i ett tidigt skede sätter sig in i hur man använder en FTP-klient (Exempelvis FileZilla) eller den filhanterare som många webbhotell använder sig av. Filhanteraren är ett webbgränssnitt där du kan ladda upp, ändra och radera dina filer.

Det är även bra att läsa på om populära CMS såsom WordPress och Joomla och besluta sig tidigt för vilket man ska använda sig av. Driver man en enklare hemsida eller blogg så fungerar WordPress väldigt bra.

Webbhotellen har förenklat processen mycket de senaste åren, och har blivit mycket mer användarvänliga än tidigare, inte minst tack vare de kontrollpaneler som de flesta webbhotell erbjuder. Med en kontrollpanel kan du till exempel installera WordPress med några enkla knapptryckningar. Du behöver inte sätta upp databaser på egen hand, utan detta sker automatiskt i bakgrunden.

Hur skaffar man ett webbhotell?

Som nämnt här ovanför så behöver man ett webbhotell för att publicera sin hemsida ut mot internet. Detta kan låta som något tekniskt, men faktum är att det är riktigt enkelt att komma igång med sitt webbhotell och man behöver inga direkta förkunskaper.

För att skaffa ett webbhotell så måste du först och främst komma fram till vilket webbhotell du är intresserad av. Detta görs med fördel genom våra jämförelser av webbhotell. När du kommit fram till vilket webbhotell du vill bli kund hos så klickar du dig vidare till webbhotellet.

Ofta inleds beställningsprocessen med att man anger vilket domännamn man vill använda sig av till sin hemsida. Har du inget domännamn sedan tidigare så fyller du i det domännamn du är intresserad av att använda dig utav. Har du ett domännamn sedan tidigare så kan du ange det domännamnet.

När du angett ditt domännamn så anger du din e-postadress och eventuella kontaktuppgifter. Tänk på att den e-postadress du anger ofta är den e-postadress som du loggar in med hos webbhotellet.

Nästa steg brukar vara betalningen. Ange hur du vill betala för ditt webbhotell. Vanligtvis kan man betala via bank- eller kreditkort, Swish, faktura och bankgiro/plusgiro.

För bara några år sedan var det mycket mer komplicerat att komma igång. Men i takt med att allt fler väljer att skaffa ett webbhotell så har man gjort processen mycket enklare.

Ska man välja ett billigt webbhotell?

Bara för ett webbhotell är billigt så behöver det inte vara dåligt. Faktum är att priserna har sjunkit en hel del de senaste åren och det finns bra webbhotell för runt 600 kr/ år (50 kr / månad).

Driver man en hemsida med mycket trafik och som inte får ha någon nedtid så rekommenderar vi de webbhotell som kostar lite mer, såsom Oderland eller Inleed. Andra alternativ för hemsidor som driver mycket trafik är virtuella servrar (VPS:er) eller dedikerade servrar.

Viktigt är även att ha koll på den kompletta prisbilden för webbhotellet. Webbhotell kan vara billiga det första året, och sedan är det ordinariepris som gäller. Så för att slippa tråkiga överraskningar så rekommenderar vi dig att alltid kontrollera vad webbhotellet kostar även efter 1 år.

Vad ingår i ett bra webbhotell?

Webbhotellsbranschen är en konkurrensutsatt bransch, och dom slåss om dom kunder som finns att tillgå. Webbhotell erbjuder dig inte bara utrymme att förvara din hemsida på, utan de erbjuder ofta extra funktionalitet så att du kan få ut så mycket som möjligt av ditt webbhotell.

De bästa webbhotellen erbjuder bland annat följande funktionalitet utan extra kostnad:

  • Obegränsat antal e-postadresser och e-postkonton. Utrymmet betalar du redan för, så om webbhotellet tar betalt för mailkonton så bör man fundera över om det finns något bättre alternativ.
  • Användarvänliga gränssnitt och kontrollpaneler. Webbhotell är det man brukar börja med när man skapar en hemsida. Därefter går man över till virtuella servrar och dedikerade servrar i takt med att hemsidan växer. De sistnämnda alternativen innebär ofta att man får sköta allt själv. Webbhotell är till för de som bara vill förvara sin hemsida och inte tänka så mycket på det tekniska.Därför har webbhotellen ofta lagt stort krut på att ta fram användarvänliga gränssnitt och kontrollpaneler där du kan installera populära applikationer som WordPress och Prestashop genom några enkla knapptryck.
  • Flytthjälp av din hemsida. Långt ifrån alla webbhotell erbjuder detta, men det är en trevlig tjänst som erbjuds av bland annat Oderland och Inleed. Detta innebär att dom hjälper dig att flytta in din hemsida till deras webbhotell.
  • Säkerhetslösningar såsom backuper och SSL-certifikat. Olyckor händer, och då är det alltid bra att ha en backup av hemsidan till hands. En backup är en kopia av hemsidan som tas så att du enkelt kan återställa din hemsida om något skulle hända med den.SSL-certifikat är inte obligatoriskt för hemsidor men väldigt bra att ha. Kort förklarat så krypterar ett SSL-certifikat den trafik som går mellan besökaren och servern så att obehöriga inte kan ta del av den. SSL-certifikat kan även benämnas som https.
  • Möjligheten att koppla på fler domäner till webbhotellet. Man kan äga domännamn både som investering och för framtida projekt. Bra webbhotell begränsar inte sina användare till antalet domännamn man kan ha kopplat till sitt webbhotellskonto.

Man behöver inte använda alla funktioner som inkluderas på ett webbhotell, men bara vetskapen att man kan bygga vidare på sin hemsida eller skapa nya projekt på sitt webbhotell är bra.

Vad finns det för alternativ till webbhotell?

Webbhotell lämpar sig bra för mindre hemsidor och internetbutiker. När hemsidan växer och webbhotellet inte längre räcker till så kan det vara bra att känna till vilka alternativ som finns. Det finns flera anledningar till att gå från ett webbhotell till andra lösningar, några av dessa anledningar är:

  • Du har högre krav på upptid. När hemsidan ligger nere kostar det dig pengar, därför är upptiden viktig.
  • Du har högre krav på säkerhet. Du vill inte dela server med någon annan. I dessa fall är en dedikerad server att rekommendera.
  • Trafiktoppar kan hanteras. Med alternativ till webbhotell kan du skala upp och skala ner din server.

Detta är bara några anledningar till varför en VPS (Virtuell server) eller en Dedikerad server kan vara ett bättre alternativ.

Virtuell server

Virtuell server (Förkortat: VPS) är ett steg upp från ett webbhotell. Servern delas likt ett webbhotell fortfarande med andra kunder. Du som kund, har dock en egen instans på servern som bara du har tillgång till. Din instans har bland annat tillgång till en egen hårddisk där dina filer lagras.

Virtuella servrar kan användas till annat än för att lagra hemsidor, de kan bland annat användas till:

  • Med en VPS kan du sätta upp en server för ERP och andra ekonomisystem,
  • Med en VPS kan du sätta upp en egen mailserver,
  • Med en VPS kan du sätta upp en egen gamingserver (spelserver),
  • Med en VPS kan du sätta upp en server för backups,
  • Med en VPS kan du sätta upp en egen Webbserver.

Dedikerad server

När man använder en dedikerad server så innebär det att man som företag eller privatperson hyr en virtuell eller fysisk server som inte delas med andra kunder. Detta är den främsta skillnaden mellan en dedikerad server och ett webbhotell eller en virtuell server. Dedikerade servrar lämpar sig väl för stora företag som ställer höga krav på säkerhet och prestanda.

Med en dedikerad server styr du allt som händer på servern, och det finns inga direkta begränsningar för vad du kan använda din server till.

9 saker att tänka på för att hitta det bästa webbhotellet

När du funderar på att starta en webbsida, oavsett om det handlar om en personlig blogg eller en fullskalig e-handelsplattform, är valet av webbhotell en kritisk faktor.

Här är 9 kriterier du bör ha i åtanke när du gör ditt val av webbhotell.

  1. Fundera över dina långsiktiga behov
    Fundera över vad webbhotellet ska användas till och vilka ambitioner du har med din hemsida. Kanske gillar du att skriva och vill skapa en mindre blogg? Eller behöver du ett webbhotell som kan hantera ett stort antal besökare? För små hemsidor fungerar i stort sett vilket webbhotell som helst. Har du ambitioner att få din hemsida att växa så rekommenderar vi dig ett lite dyrare webbhotell.
  2. En hög upptid är att föredra
    Satsa på ett bra webbhotell med hög upptid, helst över 99,9%. Minimera risken för nertid till bara några minuter per år.
  3. Undvik webbhotell som begränsar dig
    Webbhotell som begränsar dig till antalet domäner eller antalet filer som får lagras på webbhotellet bör undvikas. Du ska kunna lägga till hur många domäner du vill, om du planerar att hantera flera domäner, välj ett webbhotell som låter dig lägga till obegränsat antal domäner utan extra kostnad.Det förekommer även webbhotell som mäter antalet filer som finns på webbhotellet. Även detta bör undvikas eftersom du snabbt kommer växa ur webbhotellet.
  4. Tydlig prissättning som inte förvirrar dig
    Var uppmärksam på lockpriser och se till att du förstår den fullständiga kostnadsstrukturen, inklusive eventuella förlängningspriser. Lockpriser för att locka in nya kunder är förekommande bland de olika webbhotellen. Ofta kan det vara billigt det första året, och sedan höjs priset till ordinarie pris. I våra webbhotellsrecensioner listar vi både priset det första året och priset för att förlänga webbhotellet.
  5. En lättanvänd kontrollpanel är att föredra
    Att skapa en hemsida är inte så svårt som det låter om man har en bra kontrollpanel. Det finns flera populära kontrollpaneler såsom cPanel och Direct Admin. Kontrollpanelen låter dig installera exempelvis WordPress eller Joomla med några enkla knapptryck. När du skaffar ett webbhotell så behöver du vanligtvis inte tänka på detta, eftersom många arbetar med användarvänliga kontrollpaneler.
    Bra webbhotell erbjuder även enklicksinstallationer av populära plattformar såsom WordPress och PrestaShop.
  6. Regelbundna backuper av din hemsida ska ingå
    Om något går fel med din hemsida är det alltid bra att ha en backup. En backup är en kopia av din hemsida som du kan rulla tillbaka till om något skulle gå fel. Många (inte alla!) webbhotell erbjuder kostnadsfria och regelbundna backuper av alla hemsidor som finns på webbhotellet. Backuper tas oftast en gång per dag.
  7. Kostnadsfria e-postadresser och e-postkonton ska ingå
    När man bara köper en domän så kostar nästan alltid lagringsutrymme för exempelvis e-post. När man däremot köper ett webbhotell så köper man dessutom lagringsutrymme som ska kunna disponeras fritt, även till e-postkonton. Vi rekommenderar att du väljer ett webbhotell som inte tar extra betalt för e-postadresser och e-postkonton.
  8. Bra support ska ingå
    När det kommer till att välja tjänster, spelar kundsupport ofta en avgörande roll. Det är inte bara en fråga om att få hjälp när saker går fel; god kundsupport är tecknet på ett företag som värderar sina kunder och förstår vikten av en smidig användarupplevelse.
    Enklare ärenden tas ofta via chatt eller via telefon, medan ärenden som kräver lite mer arbete tas via e-post.
  9. Laddtiderna ska vara bra
    TTFB (Time to First Byte) är en viktig prestandaindikator. Webbhotell som erbjuder snabba TTFB-tider är att föredra. TTFB är ett mått på hur lång tid din hemsida tar att ladda. TTFB varierar kraftigt mellan de olika webbhotellen. Det bästa webbhotellet har en TTFB på 20 ms.

Hitta det bästa webbhotellet för dig

När man är på jakt efter det bästa webbhotellet så måste man utgå från de egna behov man ser för sin hemsida. Vi har satt upp 9 kriterier som vi anser vara kritiska för att ett webbhotell ska vara bra och utgått från dessa i våra jämförelser.

Det är även viktigt att inte bara se till nuet, utan man behöver fundera över vart man vill med sin hemsida. Vill man driva trafik till sidan så är det viktigt att använda sig av ett bra webbhotell från första början. Anser man att trafik inte är så viktigt så kan man med lugn i kroppen använda sig utav ett billigt webbhotell.

/*BRA WEBBHOTELL LISTA*/

Webbhotellen här ovanför är webbhotell som vi har testat och anser vara bäst-i-test i respektive kategori. Vi rekommenderar dig att använda listan här ovanför innan du bestämmer dig för vilket som är det bästa webbhotellet för dig. Listan uppdateras så snart det finns ny information att tillgå. Vi har bland annat jämfört följande webbhotell Inleed, Oderland, Miss Hosting, Loopia, One.com, Egensajt, Hostinger, Stablehost, Strato och Simply.

Samtliga webbhotell som vi jämfört kan på ett eller annat sätt rekommenderas, men vissa mer än andra.

Vilket är det bästa webbhotellet för WordPress?

WordPress är det största blogg- och innehållshanteringssystemet på marknaden och är helt gratis att installera på sitt webbhotell. I skrivande stund finns det fler än 75 miljoner aktiva WordPress-installationer världen över.

Med tanke på WordPress storlek så har de flesta webbhotellen valt att optimera sina servrar för WordPress. Det man bör ha i åtanke när man ska välja ett webbhotell för WordPress är hur mycket trafik hemsidan har eller beräknas ha, samt hur mycket lagringsutrymme man beräknar behövs.

De flesta webbhotell är optimerade för WordPress och de erbjuder smidiga enklicksinstallationer så att användarna snabbt kommer igång.

För att hitta det bästa webbhotellet för WordPress 2024 behöver du först och främst fundera över de direkta behoven du har och dina framtida behov med webbhotellet.

Billiga webbhotell, såsom MissHosting (länk) fungerar bra för den nystartade bloggen eller hemsidan. Om du redan nu driver en del trafik till din hemsida så rekommenderar vi lite dyrare webbhotell såsom Oderland och Inleed (länk). Både Oderland och Inleed finns med i våra listor över de bästa webbhotellet 2024.

Hur många domäner kan man ha på ett ett webbhotell?

Vanligtvis kan man ha hur många domäner man vill på ett webbhotell. Det finns dock webbhotell som har satt begränsningar på antalet domäner. Man får då betala en liten kostnad för att utöka antalet domäner man kan ha på webbhotellet.

Vi ser det som en självklarthet att man ska kunna ha obegränsat antalet domännamn kopplade till sitt webbhotell, och rekommenderar dig att välja ett bra webbhotell som inte sätter spärrar på antalet domännamn och filer.

Hur mycket utrymme behöver man på ett webbhotell?

Förutsatt att du inte driver din hemsida i stor skala så brukar man klara sig med 10 GB i utrymme på webbhotellet. Utrymme kan man ofta utöka i efterhand, så när du väl behöver utöka utrymmet så börjar man betala för det.

Webbhotell med lite utrymme fungerar väl för exempelvis mindre bloggar och mindre hemsidor som mestadels innehåller text och mindre bilder.

Om du arbetar med högupplösta bilder och videor som tar mer plats så rekommenderar vi dig att välja ett webbhotell med mer utrymme.

Kan man byta webbhotell?

Ja, det brukar inte vara några problem att byta webbhotell. För att byta webbhotell behöver man först och främst skaffa ett nytt webbhotell som du kan ladda upp din hemsida och databas på.

När detta är gjort så hämtar du hem filerna och databasen från ditt föregående webbhotell och laddar upp detta på ditt nya webbhotell. Ofta flyttas sidan över med hjälp av en FTP-klient. Databasen som du sparat ner från ditt tidigare webbhotell laddas upp via exempelvis PhpMyAdmin.

Webbhotell, såsom Oderland och Inleed, som båda är rankade som det bästa webbhotellet, erbjuder gratis flytthjälp när du byter till deras webbhotell.